Linut dan buah engkalak
By Nurul Alwani
Linut ialah sebuah makanan tradisional Melanau yang diperbuat daripada tepung sagu. Versi linut yang belum dimasak dipanggil lemantak yang selalu dijual di kedai-kedai runcit . terdapat dua jenis tepung, tepung basah dan tepung kering. Untuk personal preference , I lebih suka tepung basah iaitu lemantak.
Cara penyediaan linut ni , tepung ini deltakkan dalam sebuah
besen yang besar supaya senang nak menggaul. Untuk membuat linut ni, kita wajib
menggunakan air panas yang mendidih. Time
air ni mendidih terus angkat, then tuangkan air sikit demi sedikit , untuk buat
linut ni mesti ada dua orang tau. Sorang tuang air, sorang lagi tukang gaul.
Semasa menuang air panas yang mendidih, seorang lagi kena
gaul linut tu . tuang dan gaul linut sampai linut tu menjadi macam teksture
slimy solid. When the texture dah berubah, stop menuang air kalau tak nanti
linut tu menjadi terlalu cair untuk dimakan.
Linut ni takda perisa pun. Linut ni dicicah dengan belacan,
gula apon atau gula aren, atau sesetengah orang makan dengan kicap. Untuk orang
tak biasa makan linut, I suggest jangan makan dengan banyak sekali gus sebab
bend ani boleh buat kau tercekik. Rasa dia macam kau makan slime.
Buah engkalak tu
pulak dikenali sebagai buah avocado borneo. Cara memasak buah ni pulak, kau
panaskan air then ketepikan, pastu kau rendamkan sampai tempat tangkai buah tu
bertukar warna hijau and lembut. Lepastu kau letakkan garam then goncangkan so
the garam evently spread dekat buah engkalak tu. Rasa buah tu sangat berlemak
and creamy. Sedap giler. So kalau datang Sarawak, rasa la ! very recommended.
Mantap sia
ReplyDeleteUniknyaa
ReplyDelete