Saturday 22 July 2023

BUAH MELANAU

Linut dan buah engkalak

 By Nurul Alwani



Linut ialah sebuah makanan tradisional Melanau yang diperbuat daripada tepung sagu. Versi linut yang belum dimasak dipanggil lemantak yang selalu dijual di kedai-kedai runcit . terdapat dua jenis tepung, tepung basah dan tepung kering. Untuk personal preference , I lebih suka tepung basah iaitu lemantak.

Cara penyediaan linut ni , tepung ini deltakkan dalam sebuah besen yang besar supaya senang nak menggaul. Untuk membuat linut ni, kita wajib menggunakan air panas yang  mendidih. Time air ni mendidih terus angkat, then tuangkan air sikit demi sedikit , untuk buat linut ni mesti ada dua orang tau. Sorang tuang air, sorang lagi tukang gaul.

Semasa menuang air panas yang mendidih, seorang lagi kena gaul linut tu . tuang dan gaul linut sampai linut tu menjadi macam teksture slimy solid. When the texture dah berubah, stop menuang air kalau tak nanti linut tu menjadi terlalu cair untuk dimakan.

Linut ni takda perisa pun. Linut ni dicicah dengan belacan, gula apon atau gula aren, atau sesetengah orang makan dengan kicap. Untuk orang tak biasa makan linut, I suggest jangan makan dengan banyak sekali gus sebab bend ani boleh buat kau tercekik. Rasa dia macam kau makan slime.

 

 Buah engkalak tu pulak dikenali sebagai buah avocado borneo. Cara memasak buah ni pulak, kau panaskan air then ketepikan, pastu kau rendamkan sampai tempat tangkai buah tu bertukar warna hijau and lembut. Lepastu kau letakkan garam then goncangkan so the garam evently spread dekat buah engkalak tu. Rasa buah tu sangat berlemak and creamy. Sedap giler. So kalau datang Sarawak, rasa la ! very recommended.

 

2 comments:

NEW POST ! FRESH FROM OUR BRAIN !

TENTANG KAMI

THIS IS OUR STORIES By Us. Hi dari kiri, Nisa, Adib, Shahira, Wani dan yang bawah tu NIna. BAtch kami ada 6 orang, lagi sorang Hazwin. KIteo...